Митний дерибан по-луцьки

Минулого тижня Служба безпеки України майже на добу блокувала роботу митного поста «Луцьк» Ягодинської митниці. Близько восьмої вечора правоохоронці нагрянули з обшуком в установу. Слідчі дії тривали до середини ночі. Для декого з митників вони плавно перейшли й на наступний день. Зокрема для допиту в обласне управління доставили керівника поста «Луцьк» Олену М., її заступника та ще кількох керівників підрозділів.

Обшук у приміщенні митниці був не випадковим – правоохоронці увійшли в офіс після того, як митники отримали хабар від представника комерційної структури та передали ці гроші Олені М. Під час обшуків у службових кабінетах та помешканнях затриманих вилучили 150 тисяч доларів США та майже 30 тисяч гривень, незаконно отриманих від підприємців за кілька днів. Митники були настільки впевнені у своїй безкарності, що особливо й не ховалися. Кожен хабар був запакований окремо, а на паперових обгортках зберігалася уся поточна «чорна» бухгалтерія митного поста: тут значилися назви фірм, сума хабара та прізвище працівника, який отримував гроші. Також вилучили архів записів, який свідчить про постійне надходження незаконної виручки. Щоденно керівники та інспектори митного поста одержували в середньому від 20-30 тисяч гривень хабарів. Гроші фактично вимагали у суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності за прискорення митних процедур. Майже два десятки рядових працівників поста «Луцьк» зізналися, що їх примушували оббирати бізнесменів їхні керівники. 70 відсотків коштів діставалося саме їм.

Кримінальну справу щодо митників-корупціонерів за матеріалами СБУ порушила Генеральна прокуратура України. Олену М. та кількох її найближчих соратників етапували для допитів у Київ.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>