Заробітчанське життя зробило з чоловіка двоєженця

– Все! Більше в ту Москву не поїду… – говорив Петро своїй Оксані, яка ніяк не могла второпати, чому її коханий чоловік, який тільки один раз поїхав до Росії, навідріз відмовляється від заробітків. Петро пильно подивився у звабливі голубі очі молодої дружини, від яких йому аж паморочилося в голові, і додав:

– Там багато спокус. Не один живе подвійним життям, заводять коханок і навіть мають спільних дітей. Там таке… Таке… Не можу я тобі зраджувати. Краще вже менші заробітки вдома, але з сім’єю.

І повідав таку історію…

 

Скорочення на заводі погнало безробітного до Москви

Через що нині виникають сварки в сім’ях? Через безгрошів’я, пиятику і гульки. Руслан до тих, хто любить заглядати в чарку, не належав. І на чужих жінок він не заглядав, бо вдома на нього чекала гарненька Люська. То його перша любов. Хоч і мав він до одруження інших, але переконався, що кращої від Людмили, що жила неподалік, йому годі й шукати: красива, струнка, добра, гарно ставиться до його батьків. Що ще треба? Тож весілля відгуляли на все село. Люська працювала в дитсадку, а Руслан – на заводі. Здавалося б, все добре: нажили двох синів, зарплати вистачало, тож подружжя вирішило розширити хату, адже з ними проживали ще й Русланові батьки. Хлопці підростали – і двох кімнаток було замало для родини із шести чоловік. Залили фундамент ще на три кімнати, купили будматеріали – і по грошах. А тут ще й почалися сумнозвісні дев’яності. Завод, де трудився глава сімейства, зупинився, станки порізали на метал, а відтак не один працівник залишився без шматка хліба. Зарплатні Людмили вистачало тільки на необхідні речі для життя. Дещо підкидали молодим батьки, але в основному свої пенсійні кошти вони відкладали на «чорний день».

Кілька років Руслан перебивався тимчасовими підробітками, а потім таки наважився поїхати в Росію. Оскільки вмів робити ремонти, працювати на багатьох станках, тож був впевнений, що роботу там знайде. А тут ще й бригада із сусіднього села зібралася. До неї приєднався і Руслан.

Уже в поїзді, який їхав до Москви, чоловіки, випивши по чарчині, розговорилися:

– Не переживай, Русланчик, ще тобі бабу знайдемо… Ти в нас чолов’яга ого-го-о! Там знаєш які штукатурниці… Не зогледишся, як якась упакує до себе в ліжко…

Руслан ніяковів, а його сусіди по вагону почали розповідати:

– Мене моя вже жде… Якось аж заскучав – місяць не бачилися, – мовив Микола.

– А мені байдуже до ваших походеньок, – не витримав Андрій, в якого дружина час від часу таки навідувалася до чоловіка в Москву, бо мала там родичів і возила звідти одяг, який продавала в Україні.

– Ще б… Такий контроль…

– А як же совість? – не втримався Руслан. – Як жити на дві сім’ї?

– Отак. Життя навчить… Не один заплутався і не може розплутати той клубок вже багато років.

Після кількох чарок не міг втриматися від спокуси

У Москві лишень кілька хлопців поселилися разом неподалік будови, де мали працювати. Інші розбіглися по квартирах, де їх чекали коханки. Микола на здивування Руслана зауважив:

– Ти не звертай уваги. Багато хто живе подвійним життям. Не кожен може переступити через жінку, яка пропонує себе. А тут таких багато. Ми ж тут по три-чотири місяці вкалуємо… Головне, не проговорись вдома...

…Раз на тиждень Руслан телефонував додому, розпитував про хлопців, цікавився в Люськи, як батьки. Казав їм, що влаштувалися добре. Хоча, яке добре? Не хотів засмучувати рідних. Адже тулилися у двокімнатній квартирі аж восьмеро, працювали із сьомої ранку до сьомої вечора. І лише неділя – вихідний. Одні розслаблялися пивом-го-рілкою, інші відсипалися. Часто до чоловіків на «сто грам» приходили і жінки, які працювали разом з ними. Сусіди Руслана, підморгуючи йому, казали:

– Та розслабся ти… Дивись, як Наташка на тебе зиркає. Видно, закохалася.

Вона – пишногруда молода жінка. Від Руслана молодша на кілька літ. Життя з чоловіком не склалося, бо пиячив. Довго не думаючи, вигнала його. А сама вирішила змінити обстановку: залишила вдома батьків (добре, що давали собі раду, навіть корову тримали і город обробляли) і подалася до Москви. Влаштувавшись на роботу, жартувала: «Я вільна і незалежна, як Україна. Ні кайданів, ні ланцюгів… Можу тут і лишитися…» А от коли до їхньої бригади приєднався Руслан, жарти припинилися і жінка навіть ніяковіла, коли ловила його погляд на своєму пишному тілі.

…І одного вечора вони розговорилися. Він – про сім’ю, що треба добудувати хату. Вона – про невдале заміжжя і про батьків, які за неї переживають. Перекинута одна за одною чарка за знайомство, за родину, за добробут зближувала їх. І Руслан вже відчував її подих біля свого вуха. А потім солодкі вуста…

…Він прокинувся в Наталчиних обіймах у незнайомій маленькій квартирці, не знаючи, як потрапив сюди. Пригадав, що жінка запропонувала йому поїхати з нею – і потягнула до виходу. Хлопці, що сиділи за столом, піджартовували: «Давай, давай…»

І Руслан вже не міг втриматися. Наталка була пристрасна і ніжна. Тож щонеділі він їхав до неї на квартиру, яку вона знімала з подругою. Та проводила вихідні з московською ріднею, а от Наталка розслаблялася з Русланом. І так він звик до цих стосунків, що коли зібрався їхати в Україну, навіть засумував. Бо не хотів покидати коханки і водночас не знав, як подивиться в очі Люсьці – а раптом вона про все здогадається.

…Додому добрався ввечері. Родина сиділа за столом і пила чай. Сини кинулися до батька, а він вже виймав гостинці на стіл. Діставши найцінніший пакунок з доларами, сказав:

– Тепер буде як добудовувати хату…

Погостювавши вдома місяць, чоловік знову збирався в дорогу. Люська, відчувши холод у стосунках, мовила:

– Може, не поїдеш? Якось проживемо…

– Якось не треба. Хочу, щоб мої сини мали достойне життя. І їздитиму, скільки треба буде, – мовив, як відрізав.

…А в Москві його вже чекала Наталка. Тепер Руслан винаймав з нею квартиру на двох. З обіймів Люсьчиних – відразу в Наталчині. І одну не кинеш, бо сини, і другу шкода. А тут ще пишногруда жіночка сказала, що вагітна. І хоч вона запевнила, що претензій до Руслана не матиме, що здатна виховати дитину одна, бо давно про неї мріяла, але… Руслан вже був впевнений, що він навіки пов’язав себе із цією жінкою. Наталка жила в Москві майже до пологів. Руслан переживав за неї, тож коли народилася дівчинка, навіть поїхав… на хрестини.

…Даринці вже п’ять років. І мама їй сказала, що незабаром лелека принесе сестричку. А тато до них приїжджатиме в гості. Сама ж Наталка вже не може дочекатися, коли народить другу дитину, коли їй виповниться рік, щоб найняти няню, а самій знову гайнути до Руслана. Чим більше вона з ним, тим більше цінує. І вже навіть подумує, щоб переманити чоловіка від сім’ї.

А сам багатодітний батько, що живе на дві родини, так заплутався, що, схоже, вже й не може розплутати цей клубок. І відрізувати минуле не хоче, бо батьки і сини не простять зради. І теперішнім дорожить. Бо хіба винна Даринка, що в неї такий непутящий тато? Отак і розривається між двома областями і Москвою…

Тетяна ХУТІРСЬКА,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>