В аварії «Коста Конкордії» винна коханка капітана?

Долю потужного лайнера «Коста Конкордія» порівнюють із його сумнозвісним побратимом «Титаніком», який майже 100 років тому затонув у відкритому морі. Хоча обидва були збудовані за сучасними технологіями, оснащені найновішими засобами безпеки, людських жертв уникнути не вдалося.

Через два тижні після трагедії досі не до кінця з’ясовані причини аварії «Коста Конкордії», яка трапилася в ніч на 14 січня. На борту було 4234 особи. Подорож на цьому шикарному лайнері дозволити собі міг не кожен. Все було облаштовано за останніми модними тенденціями. Лайнер мав 17 палуб, з них 14 – пасажирських.

Півтори тисячі кают могли помістити три тисячі пасажирів. У них є телевізор, телефон, кондиціонер, ванна кімната.

Унікальною особливістю лайнера є фітнес-зона площею більше двох гектарів зі спортмайданчиками та чотирма басейнами, два з яких розташовані під скляними дахами, що дозволяє приймати сонячні ванни навіть взимку. На судні розташовані концертний зал, 4Д-кінотеатр, художня галерея і бібліотека. Для відпочинку пасажирів було казино «Барселона», ігрові автомати, диско-клуб, інтернет-центр, кімната карткових ігор, кімната відеоігор, різні бутики.

На борту лайнера працювало п’ять ресторанів, 13 барів і кафе, спорт-бар, коньячний і сигарний бар. І все це багатство та шик зникло під водою за кілька годин. Збитки оцінюють в 1,5 мільярда євро.

Пасажири пригадують, що спочатку почули вибух, після чого на судні зникло світло. А за кілька хвилин лайнер налетів на риф. Потерпілі скаржаться, що екіпаж судна діяв непрофесійно. Зокрема, від людей приховували інформацію про аварію і не допомагали рятуватися. Дивом вважає свій порятунок 30-літня Валентина Капуано, бабуся якої вижила при краху «Титаніка». Подейкують, що на борту сучасного лайнера були й нелегальні пасажири.

Поліція затримала капітана судна Франческо Скеттіно та його старшого помічника. Обидва переконують: лайнер зіткнувся із непозначеною на мапі підводною скелею. Капітан визнав, що припустився помилки: пропливаючи повз острів Джиліо, він запізно повернув, через що судно напоролося на риф. Ходять чутки, що серед капітанів лайнерів склалася традиція підходити близько до берегів Джиліо, щоб вітати своїх колег символічним знаком.

Також Скеттіно звинувачують у втечі з корабля. За морським кодексом, він має залишити судно останнім. Чоловік ці закиди заперечує і пояснює, що допомагав пасажирам сідати в шлюпки, але спіткнувся і впав в одну з них. Нині він перебуває під домашнім арештом. Йому загрожує 15 років ув’язнення.

За іншою версією, в аварії лайнера винна білявка, з якою Скеттіно пив вино у ресторані та кокетував за кілька хвилин до трагедії. Прокуратура італійського міста Гроссето оголосила незнайомку у розшук, бо нібито вона відволікала увагу капітана, через що і трапилася біда. 25-річна молдаванка Домніка Чемортан усе заперечує і погрожує подати в суд на тих, хто говорить про її любовні зв’язки із Скеттіно. Каже, що допомагала капітану роздавати інструкції з евакуації на різних мовах, адже вона перекладач.

Доки триває розслідування, екологів турбує перекинуте судно, адже з нього й досі не відкачано 2,5 тисячі тонн палива, яке може вилитися у воду.

Станом на 24 січня рятувальники знайшли тіла 16 загиблих, ще 20 осіб вважаються зниклими безвісти. На борту було і 35 українських туристів, вони повернулися нещодавно додому. Їхні документи зникли під водою, тож українські консули в Італії видали всім спеціальні свідоцтва про повернення в Україну. Ходять чутки, що громадянам, які постраждали внаслідок аварії, відшкодують моральні та матеріальні збитки.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>