Півжиття серед саду

 Майже півстоліття Надія Осадча з Луцька, присвятила плодовим деревам та культурам. Вирощувала саджанці, проводила сортовипробування сортів плодових дерев і ягідників та встигала приділяти увагу сім’ї.

Народилась Надія Софронівна на Київщині, у селі з милозвучною садівничою назвою Антонівка. Можливо, це і вплинуло на вибір майбутньої професії. В Уманському сільськогосподарському інституті здобула фах агронома-плодоовочівника. За направленням поїхала працювати на Волинь, яка стала рідною. Сорок років активного трудового життя віддала саду.

Спочатку працювала у плодорозсадницькому радгоспі «Луцький», згодом заступником директора – головним агрономом у Волинській державній сортодослідній станції. На її землях з різних зон України було одержано і закладено майже 150 сортодослідів багатьох плодових дерев, а також кущових ягідників і суниці. Головним завданням агрономічної служби було випробування різних сортів у грунтово-кліматичних умовах Волині з тим, щоб найпридатніші з них рекомендувати для широкого впровадження у масове виробництво. Тоді отримували “на круг” по 200 і більше центнерів плодових, а суниця давала по 50 центнерів ягід з гектара. Сортостанція брала участь у виставках і ярмарках. За якісну роботу колектив отримував дипломи, медалі, цінні подарунки.

Багато хороших людей, які її підтримували, зустріла Надія Софронівна на Волині. Серцем прихилилася до цього краю. Наприкінці лютого ця щира людина, професійний садівник, ветеран праці зустрічає свій поважний ювілей. Будучи на заслуженому відпочинку Надія Софронівна свою мудрість, любов сповна віддає сім’ї, дітям та онукам. Рідні тепло відгукуються про свою ювілярку і зичать здоров’я на багато-багато літ.

Олександра ШЕВЧУК,

м. Луцьк

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>