Бджіл потруїли хімікатами?

У чотирьох населених пунктах Тиврівського району через отруєння хімічними препаратами пропало 800 бджолосімей. Збитків зазнали сорок господарів. Найбільше потерпіли пасіки в райцентрі та у селах Довгополівка, Черемошне, Кліщів.

За фактом масової загибелі медоносних комах порушено кримінальну справу і проводиться досудове слідство. Про це повідомила прес-служба прокуратури Вінницької області.

Поки працівники правоохоронних органів встановлюють, з чиєї вини пропали бджоли, пасічники не сумніваються в тому, що причиною масового отруєння стали хімічні препарати. За словами начальника управління сільського господарства Тиврівського району Миколи Олійника, саме на цей час припадає пік застосування гербіцидів. А в зоні загибелі господарською діяльністю займаються вісім сільгосппідприємств.

– Ми вже провели власні лабораторні дослідження загиблих бджіл, – розповідає Микола Олійник. – У частини з них виявлено сліди двох хімічних речовин. Результати досліджень передали в прокуратуру разом із висновками фахівців станції захисту рослин.

Очевидці згадують: перед тим у селах дихнути було нічим. Люди припускають, що обприскували ріпак і садки поливали «хімією». Але господарів ніхто не попередив, хоча в окрузі багато пасік.

Ще у 2000 році в Україні прийнято закон «Про бджільництво». В статті 37 цього документу сказано: «Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату».

– Це злочин перед всією громадою, – переконаний голова Вінницької обласної спілки пасічників Станіслав Древніцький. – За такі дії винуватців треба віддавати під суд і встановлювати найбільш жорсткі заходи покарання.

Кость ГАРБАРЧУК,

Вінницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>