Збирав пивні етикетки – і вивчив iноземні мови

Колекціонування поволі відходить у минуле. Проте філософія цього явища продовжує свої традиції. У Львові живе чоловік, який колекціонує пивні етикетки. Це стимулювало його до вивчення чотирьох мов – для того, щоб вдосконалювати свою колекцію, яка складається з понад 200 тисяч пивних етикеток!

– У менi «жилка» до колекцiонування була закладена ще з дитинства, – про своє незвичне хобi Ростислав Лозовюк розповiдає охоче. – Спочатку я трохи збирав марки, етикетки з сiрникових коробок, монети. А якось їхав у поїздi далеко вiд дому, тримав у руках пиво. Подумав собi: цiкава етикетка, у Львовi такої точно нема, бо ж пиво немiсцеве. З того часу й почав збирати цю пивну атрибутику. Коли нарахував 100 штук, то думав, що маю найбiльшу колекцiю в Українi. А якось на зворотi етикетки знайшов штемпель iншого колекцiонера – з Латвiї, iз контактами та адресою. Зв’язався з ним, обмiнялись кiлькома екземплярами. Тодi почав шукати таких людей i вiдкрив для себе, що їх дуже багато по всьому свiту, – каже колекціонер.

Зараз у Ростислава понад 200 тисяч екземплярiв, а збирати це все довелося 37 рокiв. Ранiше, коли ще сам їздив у вiдрядження, завжди привозив етикетки з рiзних мiст та пивних заводiв. Однак це не означає, що він самотужки пив стiльки пива! Насправдi істинні колекцiонери ним не зловживають. Дещо із зібраного привозили друзi, а найбiльше поповнюють «запаси» пивних етикеток такi ж колеги-колекцiонери. Ростислав постійно листується з багатьма людьми в рiзних країнах, вони поштою надсилають якiсь екземпляри.

Уже 30 рокiв український колекціонер переписується iз нiмцем Томасом Хендрiком, який має найбiльшу в свiтi колекцiю пивних етикеток – близько пiвмiльйона! Тож вiн частенько надсилає йому цiкавi екземпляри, а Лозовюк – свої. Зізнається, що не пригадує, щоб купив бодай одну! А деякi коштують i справдi чимало.

Їх цiннiсть визначається роками – найбiльш вартiснi для колекцiонера етикетки другої половини XIX столiття. Щоправда, такi продають хiба що на iнтернет-аукцiонах за десятки, а то й сотнi доларiв.

У колекції Лозовюка є етикетки початку Першої свiтової вiйни – iз заводу у Радомишлi Житомирської областi, а також шведська та нiмецька етикетки того часу. Одним із найцікавіших екземплярів стали етикетки пивного заводу у Самарканді. «Я буквально викопав їх черевиком із піску, коли був на місцевому пивзаводі. Виявилося, що це ціла стрічка етикеток 40-х років, коли ще в СРСР були наркомати, і головне – у дуже доброму стані», – каже пан Лозовюк.

Цiнними є й тi екземпляри, якi важко дiстати – до прикладу, з острiвних країн. А от африканськi країни у нього є майже всi.

Дружина підтримує захоплення своєї другої половинки, цiкавиться його колекцiєю. Має лише одну умову: аби був порядок вдома. Та вся колекцiя акуратно поскладана у ящички за алфавiтом – спочатку країни, потiм – заводи.

Зрештою, любов до колекцiонування допомогла чоловіку вивчити iноземні мови: польську, нiмецьку, трохи англiйську та чеську, якими спiлкується з iноземними колекцiонерами.

Ірина БЕРЕЗОВСЬКА,

Львівська область

Ростислав ЛОЗОВЮК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>