Рятував дітей, ризикуючи життям

Позаминула неділя для смт Любешів ледве не закінчилася трагедією. В ті дні, як і по всій Україні, в цьому поліському містечку панувала спека, порятунку від якої чимало мешканців шукали на берегах Стоходу, річки не надто широкої чи глибокої, але норовливої та підступної. На Піярському, улюбленому для більшості любешівців місці купання, відпочивала того дня і жінка з двома дітьми. Малеча плескалася на мілкому, та раптом старшого дев’ятирічного хлопчика течією знесло на глибину (річка там робить закрут, під яким утворилася чималенька, метрів до чотирьох, яма). Він  спочатку намагався випливти самотужки, але подолати вир, у який затягувало, не зміг. Почав гукати на допомогу матір. Жінка відразу попливла до нього, але й сама стала тонути. А за нею у вирі опинився і її менший, років шести, хлопчик…
На щастя, неподалік були люди, які й кинулися рятувати сім’ю. Першим це зробив працівник Національного природного парку «Прип’ять-Стохід» Олександр Гарбар. Аби уявити всю екстремальність обставин, слід сказати, що Олександр має тяжке захворювання серця, тож лікарі заборонили йому плавати. Проте, коли він побачив, що тонуть діти, забув про свої проблеми зі здоров’ям.
– Гаяти часу в такій ситуації не можна ні хвилини, тож поплив рятувати. А за мною кинулися на допомогу і дружина, і мій двоюрідний брат та інші люди, – розповів про свій вчинок рятівник. – Найближче був старший хлопчик, його і став доправляти до берега. Ще на глибині сили стали мене покидати, адже не так просто рятувати потопельника, коли він вчепиться в тебе й тягне донизу. Але якось доплив. Коли вже діти були на березі, мені стало погано.
На щастя, цього дня обійшлося без жертв. Матір з дітьми вдалося врятувати завдяки таким небайдужим людям, як Олександр Гарбар.
В результаті Олександр потрапив до реанімаційного відділення ЦРЛ, де й приймав подяки від сім’ї врятованих дітей. Нині чоловік – в обласній клінічній лікарні лікує раптово виниклі проблеми з нирками.
Микола Шмигін,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>