«Чи можу взяти за кума брата?»

«У мене кум брат. Чи можу я, коли народжу маля, взяти його за хресного моїй дитині? І скільки хресних батьків потрібно брати?»

Олена М., м. Ковель

Ось що відповів на це запитання митрополит Волинський та Луцький Ніфонт:

– І ви можете взяти брата за кума, і він вас, шановна Олено. Стосовного того, скільки пар має бути під час Таїнства хрещення, то за слов’янською традицією береться тільки одна пара кумів. Друга, третя, десята – то лишній гріх. Бо тільки одна пара народжує дитя, а не дві, три чи десять. І з купелі бере дитину тільки одна людина, а не кілька пар рук. Інколи ще запитують, чи можна одружуватись кумам. Церква не дозволяє одруження хрещених батьків з біологічними батьками дитини. Наприклад, помирає батько дитини, і кум так шкодує матір дитини, якій вже є хресним батьком, що хоче на цій жінці одружитись. Це заборонено. Бо тут вже є духовний зв’язок – вищий кровного. Так само хресна мати не може бути за дружину рідному (біологічному) батькові дитини. Водночас навіть вагітні можуть хрестити. Але наголошую, що за кумів потрібно брати порядних віруючих людей, щоб вони приходили до вас не тільки в день ангела чи народження дитини, а щоб допомагали батькам виховувати синів чи доньок у церковному духовному житті. Проте не можуть бути кумами люди, які вже є чоловіком і дружиною.

Підготувала Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>