село ХвалиБога атеїсти перейменували на честь партизана Руднєва

Однак нині люди відстояли історичну назву

Мабуть, кожен журналіст, перебуваючи у відрядженні, звертає увагу на назви населених пунктів. Коли починаєш розпитувати про деякі, то з’ясовуєш, що найбільше перейменовували за радянських часів ті села, де згадувалося ім’я Боже. Наприклад, у Старовижівському районі Волинської області із села Божа Воля зробили Нову… А от у Городенківському районі Івано-Франківської області жителі села Руднівка таки повернули історичну назву своєму населеному пункту – ХвалиБога. Пишуть слово разом, хоча б доцільніше було б його роз’єднати…

ХвалиБога розкинулося біля дороги. Як розповів Виноградський сільський голова Михайло Гоблик, є дві версії походження назви села:

– Люди їхали по сіль на Коломийщину і «минувши Тишківці, опинилися на горі, де нині це село, й хтось сказав: «Хвала Богу, половину дороги здолали». Друга версія – якийсь великий пан встановив хрест, на якому написав: «Хвали Бога», таким чином звернувся до віруючих, щоб славили Всевишнього. Однак у шістдесяті роки минулого століття атеїсти перейменували село у Руднівку. На честь маленької Рудної гори, що недалеко, – розповідає Михайло Михайлович. – Та справедливість запанувала, і у 1991 році за рішеннями сесій Івано-Франківської обласної та Верховної рад відновили стару назву села. Нині у ХвалиБога проживає триста жителів, нараховується до сотні дворів. Є храм, освячений на честь Різдва Богородиці. Село газифіковане. Люди в основному виживають, виїжджаючи на заробітки.

От і Василю Мазураку довелося поїздити Україною в пошуках роботи. Два роки тому працював в Одеській області. Там знайшов і свою долю. Привіз у ХвалиБога дружину Маріанну. Одеситка тут прижилася, однак молода сім’я не впевнена, що залишиться на батьківській землі, адже немає роботи. Жінка вже вивчила мову і гарно спілкується українською:

– Якби ж офіційна робота. А так що? Сапа, город…

Батько Василя – Микола Михайлович додає, що його влаштує будь-яке рішення дітей: захочуть в Одеській області жити – нехай їдуть, вкореняться на Івано-Франківщині – ще краще. Аби їм добре було. А от щодо назви села, то чоловік сказав, що назвали населений пункт Руднівкою на честь партизана Руднєва. Але він дуже радий, що перемогла історична справедливість.

Марія ДУБУК,

Івано-Франківська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>