Відмовився від пенсії

І ніколи не брав гривень до рук

88-літній Арсеній Швець із села Котюжани Мурованокуриловецького району Вінницької області не знає, як виглядають гривні, а про долари і євро навіть не чув. Пенсію він не оформлював. Така зневага до грошей з’явилася у чоловіка давно, після несправедливої, на його думку, образи.

Зовні Арсеній Швець схожий на типового старовіра або святого старця з давньої ікони. Овальне обличчя, срібляста сива борода, перев’язане мотузочком довге сиве волосся. Живе сам, дружина Параска померла шість років тому. Одягають, годують та доглядають дідуся четверо його дітей. Марія, Ольга та Микола живуть у селі, син Анатолій виїхав до Сибіру будувати Байкало-Амурську магістраль, там і залишився. Особливо багато уваги приділяє дочка Ольга, яка проживає недалеко від тата.

Коли прийшов час виходити на пенсію, Арсеній Швець навіть не оформив документів. Відмовився і від виплат районного військкомату, що належали йому як фронтовикові. Рідні діда Арсенія підрахували, що за цей час він зекономив державі майже 300 тисяч гривень.

Арсеній Микитович через лупу читає релігійні книжки, щодня вранці та ввечері виділяє по годині для молитви. Не любить журналістів та статей про себе, але інколи все ж із пресою спілкується. Ось і для мене зробив виняток.

– Працював я їздовим, на будівництві, біля батюшки старостою ходив. У 1980 році в селі згоріла церква. Звинуватили мене, бо я був ключником. Судили у районному суді. Присудили рік примусових робіт у селі. Усю зарплату забирали на державу. Тоді я і вирішив, що більше у своєму житті грошей до рук не візьму.

Майже тридцять років чоловік не був ні на базарі, ні в магазині, ні в лікарні. Їжу приносить дочка, найкращим лікарем називає Бога. За його словами, саме молитви вилікували його від раку. Дочка пояснює, що у батька справа на грудях минулої осені виросла ґуля. Вважає, що то був рак. Тоді ж чоловік оглух та осліп. Думав, уже вмирає, але здоров’я повернулося. Арсеній Микитович не знає, як виглядають гривні. Про долари та євро не чув.

– Якби і знайшов купу золота, то тікав би від неї. Мені казали: «Як не хочеш сам грошей, то залиш дітям». А я кажу: «Вони мають свої. А це мої. Що хочу з ними, те й роблю».

У рідних Котюжанах Арсеній Швець – місцева знаменитість, і всі знають про його табу. Але ніхто не вважає його дивним, а навіть поважають за характер та принципи.

Чи зможе колись Арсеній Швець повернути свої гроші, ми запитали у заступника начальника головного управління Вінницького обласного Пенсійного фонду Лариси Дикої. Вона перевірила: у базі даних Арсенія Швеця з Котюжан нема, тобто офіційно такого пенсіонера не існує.

Якщо діти виявлять бажання оформити пенсію діда, вони зможуть це зробити у будь-який момент. Для цього потрібні будуть трудова книжка та документи з роботи, де працював колись чоловік. Втім, повернути втрачені гроші за роки вже неможливо.

Світлана ЄРОФЕЄВА,

Вінницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>