Сто років тому у Рівному з’явилося світло

Рівне неофіційно відзначає сторіччя з часу переходу від гасових ламп до електроосвітлення. Пов’язано це із першою у місті електростанцією, яка запрацювала на початку осені 1912 року.

Закупив її тутешній князь Любомирський. Встановив у цегляному приміщенні на вулиці Замковій. Електростанція являла собою дві динамо-машини. Працювали вони на твердому паливі і давали 60 кіловатів енергії. Цього вистачало на освітлення вулиці Замкової, палацу Любомирських, військових казарм, спиртозаводу та ще декількох будівель.

З подальшим підвищенням потужностей електропостачання розширилося. Щоправда, дозволити собі світло могли лише заможні люди, адже один кіловат сто років тому продавали за 23 копійки, які мали набагато більшу значимість, ніж нинішні.

Про початок ери електроосвітлення у Рівному нагадує будинок із червоної цегли, де стояла електростанція. Він добре зберігся, хоч його призначення давним-давно змінилося. Фактично з 1915 року, коли електростанцію у зв’язку з подіями Першої світової війни вивезли з міста.

Сергій Новак,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>