Якщо вдарило струмом чи блискавкою…

Напишіть, будь ласка, яку першу допомогу слід надати людині, яку вдарило блискавкою чи струмом?

Людмила, Луцький район

Якщо людину вдарило струмом, лікарі-реаніматологи радять ні в якому випадку не торкатися потерпілого – аби себе не наразити на удар. Якщо є можливість, треба вимкнути джерело електроенергії, в іншому випадку – відсунути від нього потерпілого сухим предметом, який не проводить струм (гілкою, дерев’яною палкою тощо). І навіть після того доторкатися до відкритих ділянок тіла не можна – лише до сухого одягу. Краще надягнути гумові рукавички або обгорнути руки сухою шовковою тканиною. Після цього приступити до негайних реанімаційних дій: закритого масажу серця та штучного дихання.

Пряме потрапляння блискавки у людину часто закінчується миттєвою смертю. Проте у будь-якому випадку треба дуже ретельно оглянути потерпілого – іноді людина після удару блискавки знаходиться в стані уявної смерті і зовні не відрізняється від мертвої: бліда шкіра, розширені зіниці, відсутнє дихання, пульс. І лише дуже уважне прослуховування ділянки серця дозволить виявити ледве помітні ознаки життя. Насамперед потерпілого слід перенести у безпечне місце. Якщо людина непритомна, вкласти її на спину і повернути голову вбік, щоб язик не запав у дихальні шляхи. Потім слід зробити зовнішній масаж серця і штучне дихання.

Підготувала

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>