Про разову допомогу ветеранам війни

«Мій батько набув статусу інваліда війни ІІ групи влітку цього року. Коли він зможе отримати одноразову допомогу і яка сума це буде?»

Марія, Волинська область

Щорічно згідно статті Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» управлінням праці та соціального захисту населення проводиться виплата разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Якщо статус було встановлено після 5 травня – виплати проводитимуться наступного року. Яка саме сума виплачуватиметься ветеранам війни у 2013 році – невідомо, адже попереду прийняття бюджету. В управлінні праці та соціального захисту у Волинській області повідомили, що цього року сума разової допомоги для інвалідів війни збільшилася майже на 1000 гривень у порівнянні з минулим. Наприклад, інвалідам війни І групи виплатили по 2200 гривень, інвалідам війни ІІ групи – 1920 гривень, інваліди ІІІ групи отримали по 1720 гривень. На кілька гривень підняли суму виплат учасникам бойових дій та неповнолітнім в’язням концтаборів – 675 гривень, членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни – 340 грн, а учасникам війни, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи – 125 грн.

У випадку смерті ветерана війни після 5 травня, сума разової грошової допомоги, що йому належала і залишилась не одержаною, виплачується (за заявою) батькам, чоловіку (дружині), дітям або родичам, що проживали разом з ним. Але ця допомога не виплачується, якщо отримувач помер до 5 травня. Якщо ветеран війни не встиг отримати разову грошову допомогу до 5 травня (перебував на лікуванні, у від’їзді тощо), то він має право звернутися по неї та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>