Чому вчителю-пенсіонеру не дають ділянку?

Як вчитель-пенсіонер, згідно ст.57 Закону України «Про освіту», маю право на одержання земельної частки (паю). Сільська рада мені це право надала, а РДА відмінила, мотивуючи тим, що у мене вже є ділянка для ведення особистого сільського господарства. Але ж вона була надана набагато раніше, ніж проходила масова приватизація землі, тоді були інші правові закони. Приватизація розпочалася з 2004 року, земельні частки давали колишнім колгоспникам, не дивлячись на те, що у них вже були земельні наділи. Мені, як вчителю, не виділили паю. Хоч я і пропрацював у сільській школі 38 років. Тож скажіть, чи правильно вчинила РДА, відмовивши мені у наданні земельної частки (паю)?

Іван БОРИСЮК, с. Малий Порськ

Ковельського району Волинської області

Шановний пане Іване! Розпаювання до 1.01.2002 (до моменту набрання чинності нового Земельного кодексу України) відбувалося відповідно до Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 8.08.1995 №720/95, який передбачав, що право на земельну частку (пай) мали члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства.

Законом України від 20.04.2004 внесено зміни до ст. 25 Земельного кодексу, які надають право працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа брати участь в приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств.

Оскільки, відповідно до приписів ст. 59 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, тому, якщо розпаювання відбувалося до набрання чинності закону №1694-VI, тобто до травня 2004 р., то право на земельну частку (пай) при паюванні мали лише члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишалися членами зазначеного підприємства та яким земельна ділянка не надавалась.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>