Волинські депутати назвали мовний закон антиукраїнським

Після пленарного засідання тринадцятої сесії Волинської обласної ради шостого скликання її голова Володимир Войтович на прес-конференції відзначив, що серед позитивних моментів є внесення змін до бюджету. «Завдяки цьому райони отримають кошти, за рахунок яких будуть проводитися соціальні виплати до завершення нинішнього бюджетного року та на дорожнє будівництво. Райони цих коштів чекають. Прийнято схему планування територій Волинської області. На цей документ також чекали в області», – наголосив Володимир Іванович. Хоча чи не найбільше дискусій в сесійній залі викликало звернення депутатів до волинян з приводу мовного закону. Фракції ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», політичної партії «Наша Україна» та Народної партії назвали його антиукраїнським «мовним» законом. У свою чергу фракція Партії регіонів представила власне звернення. За яке ж проголосували депутати?

На початку пленарного засідання сесії Володимир Войтович привітав волинських депутатів, які обрані до Верховної Ради: а це – Степан Івахів, Сергій Мартиняк, Євген Мельник та Анатолій Вітів. Перший з них на сесію не прийшов, другий написав заяву про складання повноважень депутата облради, а от інші активно працювали у сесійній залі. Хоча перед цим Ігор Гузь звернувся до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука із запитанням, чи піде він у відставку, чи буде відповідати за безчинства, які творив під час виборів? Незадоволений перебігом перегонів і Анатолій Грицюк, який сказав, що на виборах був задіяний адмінресурс, на опозиційних кандидатів лили бруд, зокрема про нього як кандидата в депутати на телебаченні показали ганебний і цинічний фільм, через що він позиватиметься до суду.

Після цього депутати озвучили запити. Наприклад, Петра Олешка цікавило, чи буде добудовуватися школа у селі Прилуцьке, Олександр Пирожик просив коштів для лікування хворої лучанки, Валерій Діброва звернув увагу присутніх на пільгове перевезення людей у Володимирі-Волинському до виборів і про вже платне після: хто на цьому заробляє? Євгена Мельника цікавило, чи будуть працевлаштовані працівники Іваничівської санепідемстанції після її ліквідації і чи потрібно її приєднувати до Нововолинської? Валентина Блінова озвучила прохання голови Глухівської сільської ради, яка просить виділити кошти на дорогу з їхнього села до Ратного, адже туди всього кілька кілометрів, і люди їздять у це селище на роботу, продавати власну продукцію. Віталій Собко говорив про антитютюнове законодавство, і наголосив, що згідно з ним у всіх громадських закладах, в тому числі й у державних органах влади, мають бути облаштовані спеціальні місця для куріння. Депутати лишень з другої спроби підтримали ідею Собка. Після всіх озвучених запитів і звернень перейшли і до порядку денного. Дискусії тривали з приводу першого бюджетного питання і аж 45-го(!) – мовного.

Ще влітку волинські депутати так і не змогли зібратися, щоб висловити свою позицію з приводу тоді ще законопроекту «Про засади державної мовної політики». Не змогли домовитися на сесії і перед цим пленарним засіданням. В ході розмови депутатам все ж вдалося порозумітися, і його перенесли на розгляд другим питанням, відразу після питання про зміни до бюджету. Анатолій Вітів при цьому наголосив: «Треба подумати, що головне: наїстися чи бути українцем?» Прийнявши зміни до бюджету, взялися і за звернення до волинян з приводу мовного закону. Після перемовин, перерв і знову перемовин упустили зі звернення, узгодженого на засіданні голів фракцій «Свободи», «Батьківщини», «Нашої України» та Народної партії, та викреслили такі словосполучення як «існуючий режим», «погорди до всього українського», «мовний закон розпалює міжнаціональну ворожнечу в Україні». Звернення все ж таки підтримали і представники Партії регіонів. У ньому йдеться: «Голосування за закон «Про засади державної мовної політики» та підписання його спершу Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, а згодом і Президентом України Віктором Януковичем, змушує нас звертатися безпосередньо до вас, оскільки саме ви делегували нам право представляти ваші інтереси у найвищому представницькому органі нашого краю та висловлювати вашу позицію з усіх нагальних соціально-економічних і політичних питань. За таких обставин звернення до центральних органів влади вже не має жодного сенсу, бо вони продемонстрували цілковиту нездатність захищати українські інтереси, зрадили українській мові. Депутати Верховної Ради України з провладної більшості та її керівництво дискредитують парламентаризм в Україні і засвідчують відсутність стратегічного державницького мислення та національного самоусвідомлення своєї відповідальності перед українським народом.

…Українська мова, як єдина державна, мусить зайняти всі ті ніші, в яких повинна домінувати саме державна мова (ЗМІ, школи, університети, державні та місцеві адміністрації тощо). Разом із тим, усі мови національних меншин в Україні мають бути в однаково рівних умовах для свого вільного розвитку, без ущемлення одних мов за рахунок іншої – російської.

Прийнятий у Верховній Раді України «мовний» закон суперечить нормам Конституції України. Відтак, цей закон не має жодних правових наслідків і не може діяти на території Волинської області, оскільки його ухвалення відбулося з численними порушеннями норм Конституції України, Закону України «Про регламент Верховної Ради України», інших законів нашої держави. Тому, спираючись на статтю 10 Конституції України, заявляємо, що єдиною державною мовою в нашій країні є і буде українська, а на території Волинської області акти нормативного характеру, що суперечать статті 10 Конституції України, не діятимуть. Закликаємо громадян, посадових та службових осіб, працівників підприємств, організацій та установ краю при реалізації державної мовної політики на території Волинської області застосовувати статтю 10 Конституції України як нормативний акт прямої дії.

Ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Голови та суддів Конституційного Суду України із проханням розглянути відповідні конституційні подання з цього приводу і визнати Закон України «Про засади державної мовної політики» неконституційним.

Волинська обласна рада звертається до волинян, представників громадськості та політичних партій із закликом зробити все можливе, щоб зупинити наступ на українську мову. Вважаємо, що майбутня Верховна Рада України VII скликання має ухвалити Закон України «Про захист української мови», як це відображено в законодавстві країн Західної Європи, зокрема у Франції. В Україні необхідно впровадити обов’язковий іспит із української мови для державних службовців та виписати сувору систему покарань за недотримання закону. Вимагаємо також створити спеціальну державну структуру, відповідальну за захист і утвердження української мови, дотримання мовного законодавства. Звертаємося до всіх свідомих громадян Волині та України, представників громадських організацій, інтелігенції, мистецьких кіл: боронімо нашу мову всіма допустимими законом засобами та способами!..».

Депутати заслухали звіт Богдана Колісника щодо стану ведення лісового та мисливського господарства Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Водночас підтримали зміни до програми підтримки особистих селянських господарств області на 2012-2016 роки та «Про внесення змін до Програми розвитку тваринництва в області на 2012-2015 роки». Разом з тим не отримала схвалення цільова програма «Шкільне молоко». Чимало запитань було в депутатів і щодо використання волинських надр. Вони потребують додаткового вивчення.

Однак голова облради Володимир Войтович наголосив, що хоч деякі питання проходили в дискусіях, але роботою депутатського корпусу Волині він задоволений. Тож сподівається, що на наступному пленарному засіданні впораються і з рештою питань, внесених до порядку денного.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

Дискусія тривала і під час перерви. Депутати облради Олександр КУРИЛЮК, Ігор ГУЗЬ та Анатолій ВІТІВ

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>