Чудодійний чайний гриб

«Добрий день, шановна редакціє газети «Вісник+К». Мені сусідка дала чайного гриба. Звертаюсь до вас з проханням, щоб ви на сторінках газети надрукували про його лікувальні властивості і розповіли, як цього гриба вживати».

З повагою ваш читач

Василь ЛАВРЕНЮК,

с. Люблинець, Ковельський район, Волинська область

Лікувальні властивості чайного гриба споконвіків використовуються в народній медицині при головному болю, хворобах шлунка, кишечника, печінки, нирок, сечового міхура. У ньому багато цілющих речовин – вітамінів, ферментів, алкалоїдів, глюкозидів, ароматичних і дубильних речовин. Містить він також спирт, оцтову кислоту і цукор.

Має антибіотичні, протизапальні і знеболювальні властивості, знижує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, а також є прекрасним профілактичним засобом при атеросклерозі, ревмокардиті, поліартриті.

Настій дає хороший ефект при лікуванні ангін, тонзилітів, хронічного нежитю, при застудах (особливо допомагає при запаленні верхніх дихальних шляхів). При ангінах застосовують настій для полоскання глотки і промивання носових шляхів. Сильну лікувальну дію він проявляє при лікуванні ентеритів, коліту, а при бактерійній дизентерії дає кращі результати, ніж застосування аптечних препаратів. Вживання настою знижує кров’яний тиск, зменшує вміст холестерину в крові, покращує самопочуття хворих, особливо в літньому віці (зменшуються головні болі і болі в ділянці серця, зникає безсоння). А ось при виразці шлунка, подагрі, підвищеній кислотності шлункового соку чайний гриб застосовувати не рекомендується.

Але важливо правильно доглядати чайний гриб. Найкраще його помістити у трилітрову банку, горлечко якої закривають складеною в декілька шарів марлею. Кришкою банку закривати не можна, бо гриб не буде розвиватися. Для того, щоб добре ріс, заливають його солодким чаєм. Його готують з розрахунку 100-120 г цукру на 1 літр води. Чай заварюють. Цукор розчиняють у ємкості, в якій заварений чай, і потім уже охолоджену суміш доливають у ємність з грибом. При додаванні розчину слід бути обережними, не лити на гриба потужним струменем зверху, а нахилити банку для того, щоб мінімізувати його травмування.

Тримати банку з грибом потрібно в тіні, оскільки він не виносить прямих сонячних променів, не можна допускати, щоб температура повітря в приміщенні опускалася нижче +17оС. При низькій температурі заводяться водорості, і рідина може стати отруйною.

Настій з банки з грибом зливають кожні три-чотири дні в теплу пору року і через кожні шість днів – взимку. Якщо верхня плівка гриба побуріла, значить, розчин перестояв і його треба злити негайно, інакше гриб загине. Зливають грибний напій в окрему посудину, яку потім ставлять у холодильник. Ростити і пити його можна роками.

Всі цілющі властивості чайного гриба на порядок посилюються, якщо застосовувати його з медом або іншими продуктами бджільництва.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>