Яка мінімальна сума аліментів?

 «Ми з колишнім чоловіком домовилися: я не подаю на аліменти, а він зобов’язується платити гроші щомісяця. Останнім часом чула, що мінімальний розмір аліментів збільшився – яку суму я можу вимагати тепер? Також напишіть про ті аліменти, які виплачує жінці держава, якщо чоловік ухиляється від сплати».

Оксана КОВАЛЬ, м. Ковель,

Волинська область

Згідно з ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України передбачений мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Прожитковий мінімум встановлено: для дітей віком до 6 років з 1 жовтня становить 930 гривень, з 1 грудня буде 961 гривня; для дітей віком від 6 до 18 років з жовтня –1161 гривня, з 1 грудня – 1197 гривень. Таким чином, мінімальний розмір аліментів становитиме з жовтня 279 грн для дитини до 6 років і 348,30 для дитини від 6 до 18 років (з грудня сума підніметься відповідно до 288,30 та 359,10).

Тимчасова державна допомога призначається дитині у випадках, якщо місце проживання батька невідоме або він ухиляється від сплати аліментів. Для цього в органи соціального захисту треба принести рішення суду про стягнення аліментів з колишнього чоловіка та довідку з виконавчої служби про те, що він протягом шести місяців не виплатив жодної копійки аліментів. Злісний неплатник у такому випадку потім буде винен державі. Тобто, якщо він десь офіційно влаштується на роботу, через суд з нього стягнуть усі ті виплати, які жінка отримувала на дитину з державного бюджету.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>