Священика підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої

22-річного священика, настоятеля одного з храмів Української православної церкви Московського патріархату на Рівненщині, підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої. Багато критиків заявляють – інцидент є свідченням того, що ієрархія переживає кризу кадрів, а священнослужителі втрачають духовність. Чимало пересудів було про 15-річну дівчину, мовляв, вона сама спровокувала отця до вчинення гріха, адже була до нього небайдужою.

Близько одинадцятої години вечора до чергової частини райвідділу міліції зателефонувала жінка і розповіла, що її доньку зґвалтували. Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце події, встановила, що винуватцем є 22-річний отець Микола, який править у місцевій церкві. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, він застосував силу до 15-річної місцевої жительки Галини і вчинив із нею статевий акт проти її волі. Священика затримали. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом зґвалтування. Свою вину батюшка визнав частково. Розповів, що того вечора дозволив собі випити зайвого і впустив до хати Галину, яка прийшла до нього сама. Згодом на допиті це підтвердила і потерпіла. Дівчина зізналася правоохоронцям, що інтимні стосунки між нею та батюшкою відбулися добровільно. А зґвалтування вона придумала тому, що злякалася матері.

Після цих зізнань справу перекваліфікували як статеві стосунки з особою, що не досягла статевої зрілості. Гощанський районний суд відмовив у обранні до підозрюваного запобіжного заходу – тримання під вартою.

Згодом мати та потерпіла у своїй заяві повідомили, що претензій до отця не мають. Односельці натякають – справу «зам’яли». Мовляв, потерпіла вже новеньким ноутбуком хизується.

На жаль, застати дівчину вдома нам не вдалося. Вона навчається у райцентрі. Мати, звичайно, охарактеризувала свою дочку лише з найкращого боку. Та чому її дитина пішла увечері до отця Миколи – пояснити не змогла. Натомість односельці розповідають, що, незважаючи на юний вік, потерпіла іноді й випивала, і розумові вади, кажуть, у неї є. Батюшку, запевняють, теж вона звабила, бо бігала за ним, відколи прийшов у село. Мовляв, не раз бачили, як приходила до нього. Настоятеля своєї церкви виправдовують, адже він гарно служить. За два роки, кажуть, ніхто на нього не нарікав. Парафіяни й будинок йому підшукали, проте жили вони з матушкою у місті. У селі батюшка лише іноді ночував.

У єпархіальному управлінні Української православної церкви Московського патріархату цей інцидент коментувати відмовляються. Повідомили лише, що отця Миколу відсторонено від служби. Обережно натякнули й на те, що дівчатам варто переглянути норми своєї поведінки.

Погоджуюся, манери сучасної молоді перетнули межі моралі, честі та гідності. Поняття «некрасиво» та «непристойно» відійшли на задній план. Але ж священик – слуга Божий! Саме він повинен навертати людей на путь істини. Хіба не закликає Бог в одній з десяти заповідей: «Не піддайся спокусі»? А мирські утіхи таки взяли гору над отцем Миколою...

На персональній сторінці священика у соціальній мережі розміщені фото, де він серед випускників Волинської духовної семінарії. Поруч красуються картинки із серіалів «Бригада» та «Бумер». Групи, які подобаються молодому батюшці, теж далекі від релігії: «Кримінал», «Мафія», «Воры в законе», «Клуб брутальных мужчин»… А судячи з музики, розміщеної на сторінці, він ще й прихильник «блатної» російської романтики. Часто трапляються фрази, які належать кримінальним героям фільмів: «Пацан сказал, пацан сделал», «Бог спасет, братва поможет» та інші.

Без сумніву, молодим панянкам варто переосмислити вагу своїх моральних цінностей та чеснот. Варто замислитися не лише над діями, але й подумати про наслідки. Цікаво, якими принципами керувався отець Микола, коли дозволяв собі плотські забави з неповнолітньою, знаючи, що вдома чекає вагітна дружина?

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>