Медовуха

«Я прихильник вашої газети і читаю різні рецепти. Тому вирішив вас попросити, щоб написали рецепт, як виготовляти медовуху. Кажуть, що корисно її вживати, тільки помірно».

Дмитро МАРТИНЮК,

с. Крижі, Кременецький район,

Тернопільська область

У давнину робили дуже багато різних видів медовухи. Класична складалася з меду і дріжджів, а також хмелю, трав, ягід, прянощів та коріння. Старі рецепти практично втрачені, сучасні ж – це лише спроба повторити колись всіма улюблений національний напій.

Подаємо найпростіший з рецептів.

Інгредієнти: 2 л води, 300 г меду, 5 г шишок хмелю, по дрібці мускатного горіха і кориці, 1 ч. л. хлібних дріжджів.

Приготування: закип’ятити в емальованій каструльці воду, додати мед, все добре перемішати. Кип’ятити протягом п’яти хвилин, знімаючи піну і стежачи, щоб мед не підгорів. Коли припинить виділятися піна, додати шишки хмелю, корицю і мускатний горіх. Гарненько розмішати і зняти з вогню. Каструлю щільно закрити кришкою. У невеликій кількості солодкої води розвести дріжджі. Почекати, поки з’являться бульбашки. Охолодивши розчин до 40-50оС (не більше, інакше дріжджі загинуть), влити дріжджі, які підійшли, закрити кришкою і поставити на бродіння при температурі 25оС (триватиме приблизно п’ять днів, у цей час на поверхні буде утворюватися піна, і закінчиться, коли вона зникне). Розлити напій у пластикові пляшки (процідивши через марлю), туго закрити кришками і поставити у холодильник. Напій буде готовим до вживання через 5-6 днів.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>