Іноді працює по 24 години на добу

 Майстриня художньої вишивки Марія Бобик

Її вишиті хрестиком рушники та ікони яскраво виражають традиційний народний стиль і виконані бездоганно. Це й не дивно, бо, працюючи над вишивкою, Марія Бобик вкладає у неї свою душу.

Дивує інше, де у неї беруться сили, снага й терпіння щодня по дванадцять годин з невеличкими перервами вимальовувати голкою візерунки на полотні? Зрозуміло, тепер, перебуваючи на пенсії, виростивши дітей, можна улюбленій справі і весь свій час віддавати. Але з голкою жінка не розлучається з дитинства, відколи навчилася вишивати. Родом же вона із села Семени Овруцького району. Вишивала й після школи, і приходячи з роботи – десь рік працювала різноробом у лісгоспі. Потім дороги та мости в районі будувала, а тоді заміжжя, діти і завод залізобетонних конструкцій у селі Михайлівка Коростенського району, куди їхню сім’ю заманили на роботу, спокусивши помешканням у багатоквартирному будинку. Тут і досі мешкає Марія з чоловіком, а заводу, якому вони віддали усе своє трудове життя, давно вже немає – у середині дев’яностих збанкрутував. Марії лише одного року до пенсії не вистачало, коли усіх його працівників скоротили. Мусила в колгоспі доробляти на льоні та буряках.

– Не набридає отак по 12 годин щодня сидіти над полотном?

– Навпаки, без вишивання не можу собі знайти місця від нудьги – така люба ця справа. Оце лежала нещодавно в лікарні кілька тижнів, то й там не розлучалася з голкою та ниткою. Не збагну, як ото можна лежати чи сидіти цілий день на ліжку й нічого не робити. А вишиваю я часом з невеличкими перервами і по 24 години на добу, як виникає нагальна потреба.

– Звідки ця любов?

– Не знаю. Вишивати навчила мати. А ще й прясти та плести шпицями. Наплела тих кофт, шаликів і шапочок, що й не знала потім, де їх подіти.

– А що найбільше любите вишивати?

– Речі зі складними візерунками чи малюнками. Ну, а останнім часом більше часу забирають замовлення. Якось у Коростені на День міста мої вишиті рушники та ікони взяли на виставку. Відтоді люди йдуть до мене замовляти з усіх-усюд.

Микола Шмигін,

Житомирська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>