Нащадки хорватських королів живуть на Рівненщині

Такому корінню, зізнається Микола Васильович, спочатку не повірив, думав, що то якась помилка або розіграш. Вирішили ще раз зустрітися з новим родичем, аби з’ясувати, що й до чого. Андрій Іванович приніс купу паперів, які доводили – усі Лимичі та Лемічі походять від сина хорватського короля Мирослава Елема. Також чоловік розповів, що нащадки роду «розкидані» по усьому світу. Лише в Україні їх проживає понад п’ять тисяч людей. Згодом лікар організував поїздку для королівських потомків на свою історичну батьківщину. Пан Микола відмовився, а от дружина з трьома синами поїхали із задоволенням.

– У Хорватії нас зустрічали, наче справжніх аристократів, – ділиться враженнями Ольга Леміч. – Все було організовано на найвищому рівні: нам провели екскурсію по колишньому королівському палаці, показали могилу нашого предка Елема. Кожен нащадок мав можливість вшанувати пам’ять, доторкнувшись до кам’яного саркофагу, де зберігаються його рештки. Частували стравами, приготованими за старовинними рецептами. Загалом туди прибуло п’ять автобусів потенційних королівських нащадків з усього світу, а приймав нас особисто представник президента. Як справжні українці, до Хорватії ми приїхали у вишиванках, а на знак поваги, на шию зі своїм прапором зав’язали і їхній.

Микола Васильович розповідає, що всі українські нащадки Елема створили громадську організацію «Фонд роду Лимич», поділивши її на регіональні представництва, члени якого, по можливості, роблять благодійні внески. Зібрані кошти спрямовують на допомогу хворим. Мають королівські потомки і свій герб та гімн, автором якого є дружина Миколи Васильовича Ольга. Жінка зізнається, що написати родинну пісню було зовсім не складно, адже віршує з дитинства. До того ж, каже, «блакитна кров» чоловіка надихає на творчість. Символ роду, як і годиться, красується на стіні у вишитих рушниках поруч із фотографіями дітей та батьків.

– З’ясувалося, що у нас тепер є родич-олігарх, який живе в Америці, – посміхається Микола Васильович. – Проте він не хоче з нами ріднитися, очевидно, через свої статки. Коли наш племінник поїхав туди, аби влаштуватися працювати лікарем, він навіть роботи йому не запропонував, хоч і має свою клініку.

Майже з усіма новими родичами, які живуть в Україні, Микола та Ольга Лемічі намагаються підтримувати зв’язок. З кимось спілкуються по телефону, а хто живе ближче – то в гості їздять.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

Микола та Ольга ЛЕМІЧІ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>