Чому заблокували виплатипри народженні дитини?

Історія Сергія Пінчука з Рівного набула всеукраїнського розголосу – чоловік не може оформити допомогу при народженні дитини. На заваді стоїть наказ Міністерства внутрішніх справ №1077, який набув чинності 1 січня цього року.

25 грудня у родині Сергія народилася третя дитина. 18 січня з дружиною пішов оформляти документи на виплату «дитячих грошей». З’ясувалося, що вони не можуть отримати довідку про склад сім’ї, бо будинкові книги, куди вносяться ці дані, скасувало Міністерство внутрішніх справ. А паспортист ЖЕКу видає цей документ тільки на їхній підставі. Без документа про склад сім’ї оформити «дитячі гроші» неможливо.

Пінчук пішов до начальника міського управління соціального захисту населення. Там отримав відповідь, що це проблема загальнодержавна. На цю тему, мовляв, вони вже проводили нараду у міськвиконкомі, але збори закінчилася нічим, бо такі питання на місцевому рівні не вирішуються. Родина зверталася вже й до новопризначеного міністра Наталії Королевської з проханням роз’яснити, що робити у такій ситуації. Відповіли – чітко виконувати постанови. Справа зрушила з місця лише після того, як Сергій звернувся до місцевих журналістів. Після розголосу в пресі йому зателефонували з Міністерства праці та соціального захисту населення і повідомили, що спробують вирішити проблему через складання акта обстеження. Таким чином встановлюватимуть склад його сім’ї.

Про ситуацію, що склалася, через повідомлення в одній із соціальних мереж дізнався Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Доручив своїм підлеглим з’ясувати, що й до чого. Виявилося, що деякі органи праці та соціального захисту на місцях створили штучні затримки через бюрократичне перейменування управлінь у департаменти. Закон визначає точні терміни виплати допомоги. Щоправда, винним у цьому Прем’єр-міністр вважає місцевих чиновників, яких мають покарати глави адміністрацій областей, де сталися такі випадки.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>