Допомога на поховання: кому і скільки?

«Чи виплачується допомога на поховання учасників Великої Вітчизняної війни?»

Антоніна, Волинська область

У головному управлінні праці та соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації відповіли, що дійсно, родичам на поховання когось з окремої категорії населення, зокрема учасників бойових дій (не учасників війни!), інвалідів війни та осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною органами праці та соціального захисту (згідно з Постановою Кабінету Міністрів №1445) надається ще одна допомога у розмірі прожиткового мінімуму на особу. Окрім, звісно ж, звичайної – від Пенсійного фонду (згідно зі статтею 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), яка надається на поховання пенсіонера у розмірі двомісячної пенсії, яку він отримував на момент смерті. Фінансування витрат, пов’язаних з виплатою грошової допомоги особі, яка здійснила поховання учасника бойових дій або інваліда війни, проводиться за рахунок асигнувань обласного бюджету, затвердженого рішенням обласної ради на відповідний бюджетний період.

*Згідно зі статтею 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера у розмірі тримісячної пенсії, яку він отримував на момент смерті, але не менше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

*Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається у розмірі, що встановлюється правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, але не менше прожиткового мінімуму.

*Допомога на поховання у разі смерті безробітного виплачується особам, які здійснили поховання, у розмірі прожиткового мінімуму. Потрібно зазначити, що у разі смерті безробітного інваліда або особи, яка перебувала на його утриманні, за вибором осіб, які здійснювали поховання, виплачується допомога на поховання за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» або допомога на поховання чи відшкодування витрат на поховання за іншими законодавчими актами. Допомога на поховання виплачуються, якщо звернення щодо її отримання надійшло не пізніше шести місяців після смерті безробітного.

Допомога не виплачується, якщо поховання здійснено за рахунок держави або померла особа перебувала на державному утриманні.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>