На Землю рухається мала планета

Мала планета діаметром 45 метрів під кодовою назвою 2012DA14 в ніч з 15 на 16 лютого зблизиться із Землею на найближчу відстань за історію спостережень за рухом таких небесних тіл. Проте, як повідомила японська Національна обсерваторія, загрози зіткнення з нею немає. Мала планета вагою приблизно 130 тисяч тонн рухається із швидкістю 8 км в секунду і максимально зблизиться із Землею 15 лютого в точці над Індійським океаном. Її не вдасться побачити неозброєним оком, проте цілком можна спостерігати за допомогою телескопа. До точки максимального зближення цієї планети із Землею буде всього 27,7 тисяч км. Це майже в 14 разів менше, ніж відстань до місяця, і ближче за дистанцію до геостаціонарних супутників, які знаходяться на навколоземній орбіті в районі екватора.

Зіткнення з малою планетою такого розміру, на думку експертів, привело б до вибуху, порівнянного за своєю потужністю з ударом від падіння Тунгуського метеорита. Як вважають астрономи, в районі Землі знаходиться приблизно 500 тис. таких малих планет, проте переважна більшість з них доки не зареєстрована. Небесні тіла подібного розміру сильно зближуються із Землею кожні 40 років. Проте зіткнення з ними можуть статися не частіше, ніж раз в 1200 років.

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>