Солдати в монастирі

Двадцять три роки минуло з того часу, як отець Варлаам, чернець Свято-Троїцького Межиріцького монастиря, звільнився з лав армії. Та ніколи не згасала надія зустрітися з друзями-однополчанами. І така зустріч відбулася. Її ініціаторами стали армійські побратими ченця з України та Росії. Вони тривалий час розшукували його слід, аж доки не дізналися про прийняття товаришем чернецтва. Тому й вирішили разом з дружинами та дітьми навідатися до Межиріцького монастиря, що в Острозькому районі, на зустріч зі своїм духовним братом.

– З ними колись ділив навпіл скибку хліба, радість і печаль, – зізнається чернець. – Я дуже втішений, що армійські друзі пройнялися моїми духовними настановами. Вони схилили голови до головної монастирської святині – чудотворної ікони «Богородиця Одигітрія», якій уже понад півтисячі років. Одне маленьке диво сталося з одним з моїх армійських друзів, коли він повернувся додому. Днями телефонує до мене: після перебування у монастирі його давню шкідливу звичку – куріння, ніби рукою зняло.

Загалом у житті надзвичайно потрібні такі зустрічі – аби не розгубити минулого, осмислити уроки життя і, зрештою, з чистою совістю прямувати у майбутнє. При цьому, звичайно, ні на мить не забувати Божі заповіді.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>