Чим страшна п’ятниця 13-го

Тринадцяте число місяця, яке припадає на п’ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і рясніє купою забобонів. За спостереженнями, ледь не кожен третій європеєць відчуває певний страх перед її приходом.

У п’ятницю був розіп’ятий Ісус Христос. До того ж, як переконують деякі дослідники, це сталося 13 числа за єврейським календарем. Таким чином, цей день став знаменною датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло.

У сучасному суспільстві з розвиненою економікою проблема п’ятниці 13-го з містичної може перетворитися на економічну проблему. Люди, які піддаються цій фобії, намагаються максимально скоротити свою активність у цей день, що тільки в економіці США призводить до втрати 800-900 мільйонів доларів.

Психологи переконані, що людина сама себе програмує на невдалий результат. Іншими словами, легко у п’ятницю 13-го скинути всю вину на несприятливий день, хоча невдачі можуть нас чекати будь-коли.

Причиною сплеску нещасних випадків науковці називають якраз нервозність та негативне сприйняття «чорної п’ятниці». Така фобія часто спостерігається серед людей, які зазвичай вважають себе нещасливими. Поєднання власної невпевненості та забобонів щодо п’ятниці 13-го призводить до нервового напруження, стресу. Професор психології Гарвардського університету Деніел Вегнер, який вивчав цей психологічний феномен, каже, що «наші думки спонукають нас до певних дій і результатів. Людині, яка панічно боїться п’ятниці 13-го, у цей день дійсно не пощастить».

Тому не бійтеся числа «13». Якщо цей день зустрічати з позитивними думками, то ніяких проблем не буде.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>