Йог із віддаленого села

обливається крижаною водою, голодує і вивчає можливості свого організму

Івана Боярчука у Згоранах Любомльського району називають йогом, людиною дивакуватою. Але колишній вчитель на односельчан не ображається, бо хоче достеменно вивчити можливості свого тіла. Каже, що заняття з йоги, кунг-фу, вправи китайського мистецтва саморегуляції організму цигун допомагають йому вести здоровий спосіб життя, почуватися бадьоро навіть на пенсії.

Іван Петрович живе сам. Господар дому якраз годував корову і кіз, коли ми завітали до його оселі. Про своє захоплення східними методиками оздоровлення організму говорить неохоче, каже, що нічим незвичайним не займається. Чоловік хоч і на заслуженому відпочинку, але виглядає значно молодше свого віку. У молодості трудився на заводах у Харкові та Києві. Має фах електрика, шліфувальника, зварника. Після закінчення педінституту працював вчителем, зокрема 25 останніх літ у Згоранах в санаторії для дітей. І вже тоді займався йогою.

– До різноманітних методик, – розповідає, – треба ставитися обережно. Адже не все йде на користь. Наприклад, я купався в ополонці цілу зиму. Йшов на рекорд – витримував у воді при температурі мінус 25о до чотирьох хвилин. Та одного разу схопив спазм серця. Не міг вийти з ополонки. Тож тепер обмежуюся тільки ранковим обливанням на власному подвір’ї. Без цього вже не можу жити. Коли хоч день пропущу процедуру, то таке враження, ніби чогось не вистачає. Але коли обіллєшся водою, то відчуваєш себе на 18 літ, наче крила виросли.

Іван Петрович пригадав ще одну невдачу, яка його спіткала сім років тому, коли проводив очищаючі процедури організму, при яких потрібно дотримуватися режиму харчування. Однак він не втримався… і з’їв чорного житнього хліба. Після цього відчув біль у серці.

– У цей момент у мене з’явилася така жага до життя… – щиро зізнається. – Мене забрали в лікарню, я три дні там пролежав і повернувся додому… Було, що бігав по три години поспіль. Однак нажив варикоз. Правда, з проблемою впорався за допомогою уринотерапії. Тож тепер експерименти над тілом не такі суворі.

Нині Іван Боярчук спозаранку обов’язково випиває натщесерце склянку джерельної води, обливається, робить спеціальні дихальні вправи. Це, переконаний, корисно для тих, хто веде сидячий спосіб життя. Щоп’ятниці вже кілька десятків літ він нічого не їсть і не п’є.

Іван Боярчук закоханий у ліс. Запевняє, що там можна повністю розслабитися і ні про що не думати.

– Ви пробували дивитися на хмарку і уявляти себе нею? – запитує. – Знаю, що не кожен зможе це зробити. Але коли людина відключається від набридливих думок, тоді наступає таке піднесення… Аж сил додається.

– А як Ви ставитеся до їжі?

– Їсти треба, але не запихатися продуктами. Скажімо, великої насолоди м’ясо мені не приносить. А от молочні продукти – так. Особливо люблю сир, козяче молоко, рибу, мед, страви з різноманітних круп, зелений чай.

Негативно згоранський йог ставиться до цигарок і спиртного, називаючи їх отрутою. Водночас закликає всіх думати тільки позитивно, не бажаючи нікому зла, бо думка матеріалізується і повертається до того, хто її посилає.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Іван БОЯРЧУК виконує улюблені вправи

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>