Не можете доглянути батьків,терцентр допоможе

«Я – ветеран праці, учасник ВВв. Мені вже 92 роки. Маю двох дітей, які понад 40 років живуть далеко. Приїжджають два-три рази на рік. Обидва на пенсії, теж ветерани праці, мають своїх дітей, онуків. Чи маю я право на безкоштовне соціальне обслуговування?»

Степанида, м. Нововолинськ

Волинської області

 

Директор Територіального центру соціального обслуговування інвалідів, пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян у місті Нововолинську Валентина Журавська підтвердила, що ви маєте право на безкоштовне соціальне обслуговування, оскільки ваші діти вже пенсіонери. У випадку, якщо хтось з дітей ще працює (нехай навіть проживає за кордоном), територіальний центр надає платні соціальні послуги (в межах наявних можливостей).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 2009 року, на безоплатне соціальне обслуговування у територіальному центрі мають право громадяни похилого віку, інваліди, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше чотирьох місяців), які не мають рідних або ті є громадянами похилого віку чи інвалідами; громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів, якщо середньомісячний сукупний дохід їхніх сімей нижчий за прожитковий мінімум для сім’ї.

У виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, можуть звільнятися від плати за соціальне обслуговування, якщо такі рідні належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку, залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі тощо. Для цього орган місцевого самоврядування, що утворив територіальний центр, самостійно або через створену ним комісію приймає рішення про звільнення громадян, що мають рідних, від зазначеної плати.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>