Президент Уругваю живе на фермі

Минулий рік не переставав нас дивувати і «радувати» добробутом вищих світу цього. Годинник Патріарха московського і всієї Русі Кирила за 30 тисяч доларів, альтанка Президента Януковича вартістю 24 мільйони гривень… На початку цього року – джип-кадилак близько 155 тисяч доларів, на якому приїхав відкривати ялинку Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Але сучасність знає інших людей, які не обтяжують своє життя гонитвою за розкішшю.

Наприкінці минулого року помер патріарх Болгарський Максим, який заповів своє майно синоду болгарської православної церкви. А воно, як виявилося, помістилося в одну шухляду: годинник «Луч», стара друкарська машинка та книги. Патріарх все життя прожив у маленькій кімнатці з кушеткою та трьома стільцями для гостей, отримував зарплатню у розмірі 340 євро, з яких лише 100 залишав собі. Решту він передавав дитячому будинку для дітей-сиріт зі слабким зором. Щомісячно. 30 років поспіль. Болгарський патріарх їздив на автомобілі «Мерседес», який було випущено ще 21 рік тому, і найбільшим делікатесом вважав запечену скумбрію.

Народні президенти теж бувають. Знайомтеся – Хосе Альберто Мухіка Кордано, президент Уругваю. Народився в сім’ї дрібного фермера, у 60-ті роки брав участь в русі національного звільнення проти військової диктатури. Отримав шість поранень, просидів у тюрмі 14 років, з них два роки – в карцері. На президентських виборах у 2009 році переміг у другому турі. Але ні альтанок, ні вертолітних майданчиків й досі не збудував. Продовжує, як і раніше, жити на своїй фермі поблизу столиці країни. З охорони – два поліцейських і старий вірний трилапий пес. Зарплатня у Хосе Альберто – 9852 євро, з якої він залишає собі тільки 900. Решту (90%) віддає на благодійність. У 2010 році його майно оцінювалося у майже дві тисячі доларів – саме стільки коштує його старенький автомобіль 1987 року випуску. Минулоріч він вніс у декларацію майно дружини – земля, кілька тракторів і будинок, щоб збільшити сукупний дохід до 200 тисяч доларів. Президент і його дружина вирощують квіти на продаж. Найманих працівників у них немає. Але як би не відрізнявся президент-вегетаріанець Уругваю від інших лідерів, він залишається політиком. І піддається критиці за свої рішення. Наприклад, за те, що не наклав, як його попередники, вето на аборти, і конгрес Уругваю прийняв закон на їхню легалізацію. Також Мухіка підтримує ідею легалізації вживання марихуани і хоче ввести державну монополію на торгівлю «травичкою». «Вживання марихуани – не найстрашніша річ, – вважає уругвайський президент. – Справжня проблема – це наркоторгівля».

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>