Лелека «Депутат» полюбляє самогон

Уже два роки лелека на ймення Депутат живе разом з людьми. Восени цього птаха біля свого обійстя знайшла Марія Лещик із села Нова Кам’янка, що на Жовківщині. У бузька були зламані нога та крило, тому жінка забрала його додому.

Вранці Марія Іванівна годувала худобу, коли почула клекіт лелеки у своєму саду. Жінка пішла на шум і під гніздом знайшла бузька, який намагався злетіти, але безсило бився крилами об землю. «Я віднесла птаха до хати. Оглянувши його, побачила зламані ногу і крило, тому взялася за лікування», – розповідає Марія Іванівна.

Господарі боялися, щоб лелеку не з’їли домашні собаки, тому Аркадій Федорович змайстрував спеціальний ящик, у якому бузько міг рухатися й водночас бути недоступним для псів. «На наш з Марією подив, лелека подружився із собаками, і коли видужав, то підходив до них і задоволено махав крильми», – розказує Аркадій Федорович.

Лелека, якого назвали Депутатом, бо походжав по хаті, як нардепи у Верховній Раді, подружився і з козами та курми. «З домашньою птицею він залюбки смакував кукурудзою та зерном. А коли півень кукурікав, то лелека ставав поруч і клекотав», – з усмішкою пригадує Аркадій Федорович.

Вподобав Депутат і домашній самогон. Якось дзьобом вийняв лійку із банки й почав пити сорокоградусну, а потім п’яний «танцював» у кімнаті.

Перезимувавши зиму у теплій сільській хаті, лелека не захотів і цієї осені летіти у вирій. Випровадив своїх побратимів у теплі краї, а сам – до дядька Аркадія та пані Марії, мовляв, приймайте й до хати впускайте. Мешкає тепер Депутат під столом біля грубки, а як змерзнуть лапки на підлозі, то вилітає пернатий на піч і гріється. «Годуємо його сосисками, кукурудзою та картоплею, – каже Марія Іванівна. – А восени чи навесні, буває, чоловік Депутату жаб наловить. Тоді бузько тішиться, як мала дитина, й не відходить від свого годувальника цілий день».

Мар’яна Гайдучик,

Львівська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>