Кредитування реального сектору економіки: бути чи не бути?

Навчені кризою, банки зараз доволі обережно підходять до кредитування реального сектору економіки. Такий підхід є виправданим - перелік кредитоспроможних підприємств на даний час не дуже великий. За результатами 2012 року чимало галузей продемонстрували скорочення виробництва. Чемпіоном скорочення виступила нафтопереробна галузь, що зменшила обсяги на 44,7%. Будівельні роботи порівняно з 2011 роком скоротились на 13,8%, металургія втратила 5,7% від загального обсягу виробництва, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

"Тримаються на поверхні" галузі, що займаються виробництвом харчової продукції та тютюнових виробів - загальний приріст за галузями склав близько 2%. Найбільше росло виробництво олії та тваринних жирів (+14%), а також обсяги переробки та консервування овочів і фруктів (+10,5%). Зростання виробництва продукції інших видів харчової промисловості було скромнішим: молочної продукції - на 3,2%, кондитерських виробів - на 2,9%, м`ясних продуктів - на 2,5%.

Приріст також спостерігався в окремих видах діяльності хімічної промисловості: виробництво миючих та косметичних засобів збільшилось на 8,9%, фармацевтичних засобів - на 8,2%

Банки при формуванні кредитних стратегій враховують тенденції розвитку галузей, тому з загальної суми нових кредитів, виданих підприємствам у 2012 році (1236,7 млрд. грн.), переважну більшість склали кредити торгівельним та переробним компаніям (47% та 31% відповідно). При цьому в структурі кредитного портфелю переробних підприємств станом на 01.01.2013 року найбільшу частку (30%) складають кредити саме в харчову промисловість.

Спостерігається ситуація, коли, з одного боку, динамічний розвиток промисловості неможливий без кредитування, а з іншого боку - лише обмежене коло потенційних позичальників мають фінансову можливість обслуговувати кредити за поточними ринковими кредитними ставками.

Знайти вихід з цієї ситуації може підтримка з боку держави.

За умов дефіциту бюджету не всі галузі можуть розраховувати на суттєве державне фінансування, але в 2013 році воно передбачене для окремих державних програм.

Так, держава планує спрямувати понад 10 млрд. грн. на розвиток та модернізацію добувної промисловості. Підприємства АПК також можуть розраховувати на підтримку від держави за рядом програм, найбільш масштабними з яких є підтримка тваринництва (650 млн. грн.) та розвиток овочівництва і хмелярства (100 млн. грн.). Одним з проблемних питань сільського господарства є забезпечення сільськогосподарською технікою, тому у бюджеті на 2013 рік передбачено 166,8 млн. грн. для фінансування програм технічного забезпечення АПК. Планується, в тому числі, розвивати закупівлю вітчизняної техніки на умовах фінансового лізингу. Це дозволить створити сприятливіші умови для розвитку виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки, що перебуває у скрутному становищі (за 2012 рік виробництво скоротилося на 32%).

Державна підтримка галузей (в тому числі, часткова компенсація відсоткових ставок) дозволить підвищити інвестиційну привабливість підприємств для банків та активізувати кредитування.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>