Шикарні лімузини чоловік робить у гаражі своїми руками

Чесно кажучи, дивлячись на лімузин БІЛ-2008, важко повірити, що він зроблений конструктором-самоучкою. А для Івана Білицького із села Корнин Рівненського району скласти автівку – це лише питання часу. Правда, тепер своє «виробництво» він з ряду причин фактично згорнув.

За день на лімузині можна заробити 1000 доларів

Найперше цікавлюся, звідки в Івана Юхимовича такі конструкторські здібності та знання з машинобудування, бо талант талантом, але досвіду десь треба було набратися.

– Служив у Тольятті, там і залишився на автозаводі, де випускають «Волги». Фактично попрацював в усіх цехах, так що школу пройшов добру, – каже Іван Білицький. – Вже там з бракованих деталей, які доводив до пуття, зробив собі «Жигуля». А після роботи ремонтував машини, щоб заробити грошей. В автосправі розбираюся дуже добре. Родом я з Волині, але коли у 1986 році повертався в Україну, то осів тут, біля Рівного. Зробив майстерню і продовжував цю справу. «Жигуля» свого продав і за якихось три місяці склав машину на зразок «джипа» довжиною п’ять метрів. Назва того першого авто – БІЛ-88. Абревіатура від перших літер прізвища, а цифри – від року виробництва. Я тим «джипиком» поїздив по світу. Побачивши, що ним дуже цікавляться, вирішив займатися виробництвом.

Та ремонтувати чужі автівки Іван Юхимович не припиняв, бо з цього жив. Саме за цю роботу зміг звести (теж своїми руками) величезний будинок, облаштувати обійстя. У 2002 році на його подвір’я із гаража вперше виїхав красень-лімузин БІЛ-2002. Згодом він ще зробив такі шикарні автівки. Зараз у нього на ходу у дворі стоїть БІЛ-2008. Останній справді вражає своїми розмірами і бездоганним виглядом як зовні, так і в салоні.

Дев’ятиметрове авто – повноприводне з бензиновим двигуном об’ємом 4,2 літра, потужністю 300 кінських сил. Бак вміщує 340 літрів. Зрозуміло, що йому потрібно й чимало пального: на сто кілометрів цей лімузин бере 30 літрів солярки. Салон лімузина теж зроблений руками Івана Білицького, навіть шторки сам шив. Тут обтягнуті шкірою сидіння й диван, красива барна стійка з посудом. Обладнаний він електропідйомниками скла, двома електролюками, кондиціонером, електродзеркалами, підігрівом сидінь, автоматичною бортовою системою, караоке, телевізором. Словом, комфорт забезпечений – як кажуть, у такій машині можна жити. Цей лімузин часто орендують на весілля, година оренди коштує 80 доларів, а у Києві – усі 130. Там за день можна заробити тисячу доларів. Та у Київ чоловік зараз не їздить – не дозволяє здоров’я.

За лабораторні допуски просять 15 «штук»

Зробити машину, виявляється, не проблема. Важко у Києві її зареєструвати. Для цього треба отримати відповідні допуски у Лабораторії випробувань та діагностики дорожніх транспортних засобів Державного підприємства «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут». Раніше, до 2002 року, їх давали без проблем, а от на БІЛ-2008 отримати не може. Проектанти стверджують, що викид газів у цій машині в чотири рази перевищує викиди німецьких двигунів. Хоча місцеві транспортники заперечують такий дефект, зрештою, це добре видно під час руху лімузина.

– Мені чітко сказали: якщо заплачу 15 «штук», документи отримаю. Навіть не зрозумів, що під «штуками» мали на увазі – долари чи гривні. Та я одразу відмовився, бо таких грошей не маю, – пояснює Іван Юхимович. – Керівники місцевої влади обіцяли допомогти, але так нічого й не зрушилося з місця.

Щоб робити такі автівки, Івану Білицькому довелося брати кредити. Думав, продасть лімузин – і розрахується з банками. Але виникли проблеми. Тут, напевно, є доля вини й самого конструктора. За останній лімузин йому у 2008 році пропонували 250 тисяч доларів, але ця ціна видалася замалою. Планував зареєструвати і робити автівки далі, сподіваючись, що хтось з любителів ексклюзиву викладе за таке чудо техніки більше. Та криза трохи приструнила людей, і тепер продати авто, до того ж, незареєстроване, важко. А кредит треба віддавати. Тому Іван Юхимович вирішив продати частину свого будинку – це 300 метрів квадратних, аби вирішити свої фінансові проблеми. І все-таки надіється, що в Україні колись буде порядок, і він зможе зареєструвати свій БІЛ-2008 без хабарів.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>