Сімдесят років тому фашисти спалили кортеліси і розстріляли майже три тисячі його жителів

Назву цього села, що у Ратнівському районі, знають в усьому світі. Знають як символ фашистського варварства. У вересні 1942 року гітлерівці в ході каральної операції спалили 715 будинків, закатували і розстріляли 2875 жителів села та навколишніх хуторів, серед яких було 1620 дітей.

У місцевих лісах діяв партизанський загін, який неодноразово нападав на німецькі пости. Намагаючись зупинити розгортання партизанського руху, гітлерівці вдались до жорстоких розправ. Так з’явився «оперативний наказ про знищення сіл», виданий майором Голінгом. У ньому значиться: «23 вересня 1942 року батальйон знищує розташовані в районі на північний захід від Мокран отруєні бандитською заразою села: Бірки, Заболоття і Борисівку. Рота «Нюрнберг» знищує Кортеліси. Початок операції о 5 годині 30 хвилин».

Удосвіта німці оточили Кортеліси зовнішнім зашморгом. До центру села зганяли людей. Дітям казали йти до школи, дорослим – на сход. Зігнаних людей замкнули в церкві, школі та прилеглих до центру будинках. І лише тоді поліцейським видали лопати для копання ям. Гітлерівці на зручних для себе позиціях поставили кулемети й розпочали страхітливий розстріл ні в чому не винних людей. Розстріл проводили в п’яти місцях одночасно, заглушуючи працюючі кулемети ревінням автомобільних двигунів.

На щастя, частина кортелісців чудом уціліла. Їх немов сама доля вберегла, щоб розповіли людям правду. Добре пам’ятає все жителька хутора Ягідково – 84-річна Марія Корнелюк. Як розповіла жінка, того дня вона у дядька, що мешкав у Млиновому, копала картоплю. Увечері батьки поїхали додому, а Марія залишилась на ночівлю. Побачила її якась жіночка й сказала: «Німці людей в Кортелісах на сход збирали і всіх вистріляли». Марія побігла додому, але нікого не застала. Батько з матір’ю, два його брати і сестра з чоловіком були розстріляні. На четвертий день, коли карателі вже залишили село, Марія з кількома односельчанками ходила розкопувати могили з надією, що знайде тіла батьків, щоб поховати. Та дарма. Вбитих людей було так багато, що знайти рідних виявилось неможливо. Після знищення людей фашисти ще кілька днів грабували село: возили підводами зерно, худобу, одяг. Потім підпалили всі будівлі. Останньою спалили церкву. Та Кортеліси відродилися, стали пам’ятником тим, хто згорів у страшному полум’ї війни.

Іван КАПІТУЛА,

Волинська область

Пам’ятник загиблим у селі Кортеліси

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>