«Я в пісні, як жайвір у небі»

Велика патріотка Валентина Добровольська сьогодні відзначає 60-річчя

Той, кому хоча б раз доводилося чути, як співає Валентина Добровольська, ніколи не скаже, що вона не професійна співачка. Її колоритним голосом зачудувався б світ. Та доля розпорядилася інакше. І ось уже сорок років вона – культпрацівник. За цей час створила кілька самодіяльних колективів, що нині носять звання народних, їм аплодували в Україні та за кордоном.

– Валентино Ананіївно, Ви народилися на півночі Росії, в Архангельській області.

– Мою маму Ганну Шинкарук, жительку Кияжа Рожищенського району, як зв’язкову УПА засудили за любов до України. На засланні вона зустріла Ананія Добровольського, теж родом з Волині. Він потрапив сюди за те, що воював в УПА. Коли я народилася, в бараці стояв лютий холод. Мама гріла мене біля своїх грудей і співала. Мені йшов лише п’ятий рік, коли я вперше ступила на волинську землю, але й досі відчуваю смак і запах яблук. Я була дочкою репресованих, тому навіть не мріяла про консерваторію. Дякувати Богу, що дозволили вступити до Луцького культосвітнього училища.

– І згодом тридцять років працювали в Топільно Рожищенського району директором сільського Будинку культури…

– Було нелегко. Зібрати на репетицію людей – і то проблема. Село живе за своїм розпорядком, у всі пори року люди тут зайняті роботою. Але мені дуже хотілося, щоб у їхніх душах ожила любов до рідної пісні. Усім селом вишукували прялки, старовинні плахти, намисто, сорочки, коли створювали фольклорно-етнографічний ансамбль. У 1979 році вперше з цим колективом виступили на обласній сцені, незабаром було присвоєно звання «Народний». У 2000 році виступали на звітному концерті волинян у Києві. Тоді була і найстарша учасниця нашого ансамблю 90-річна Марія Карпівна Калапуша (царство їй небесне), багатотисячний зал вітав жінку стоячи.

– Ось уже майже десять років Ви працюєте методистом районного відділу культури.

– За цей час створила фольклорно-етнографічний колектив «Писанка». До речі, він носить почесне звання «народний аматорський». Колектив «Писанки», до складу якого входять прості жіночки-ентузіасти, представляв Волинську область на другій Всеукраїнській виставці «Українське село запрошує», брали участь у Міжнародному фестивалі «Країна мрій», побували з виступами і за кордоном, де наші пісні слухали зі сльозами на очах. А ще створені дитячі колективи – фольклорний ансамбль «Жайвір» та гурт хлопчиків «Козачата». Солісти цих колективів Катя Іщук та Ірина Полякова стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Багато ще є різних задумок.

Михайлина БЛАВАТ,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>